25 jan 2020

SCHIP aanpak geslaagd!

De SCHIP-aanpak, wanneer mensen vechten voor hun relatie. En in de praktijk helaas vaak letterlijk, wanneer er sprake is van een vechtscheiding en ex-partners toch als ouders samen een relatie moeten behouden. De SCHIP-aanpak biedt aandacht voor datgene dat ieder verloren is, erkenning aan elkaars kwetsuren en herstel van het geschonden vertrouwen. Het einddoel van de SCHIP-aanpak is dat mensen een nieuwe verbinding aan kunnen gaan.

De afgelopen 3 dagen ben ik ondergedompeld in deze voor mij nieuwe methodiek; de SCHIP-aanpak. Met open blik startte ik aan deze 3 dagen bij Tineke Rodenburg en Leoniek van Maarel, samen met Marike leLarge. Ontzettend verrast ben ik door de inhoud en zeker ook door de frisse en humoristische wijze waarop Tineke en Leoniek deze materie hebben overgedragen. 

Bijzonder toepasbare handvatten en een indrukwekkend mooi model om ouders in een (v)echtscheiding te ondersteunen in het weer samen ouders zijn. Het is zo nodig voor de kinderen in de praktijk dat hun ouders in ieder geval ouders kunnen zijn en niet als vechtende partners verder blijven gaan. Uiteraard biedt deze SCHIP-aanpak dus ook een uitkomst voor ouders/koppels die twijfelen over een echtscheiding of op andere wijze ervaren dat er spanning in de relatie is ontstaan. 

Ondanks dat praktijk InKleur zich op het eerste oog vooral richt op kinderen, is er zeker ook ruimte voor ouders en (individuele) volwassenen. Sterker nog, vaak zijn het de ouders die daadwerkelijk iets kunnen verschuiven in de problematiek die zichtbaar is bij kinderen. Kinderen laten als het ware zien, wat de ouders te doen hebben. Voor ouders en volwassenen die nieuwsgierig zijn hiernaar, ik ben nieuwsgierig naar hen. Vanuit deze nieuwsgierigheid merk ik telkens opnieuw hoe waardevol en inspirerend dergelijke gesprekken zijn. Kinderen kunnen worden verlicht van een last, die niet in hun 'rugzak' hoort. 

"Als je de kiezels op je pad niet opraapt, struikelen je kinderen erover"

Ben je nieuwsgierig geworden of heb je al een gerichte vraag voor de SCHIP-aanpak, weet dat je welkom bent. 

 

g i f q d

Deel dit bericht via: